Blue Ocean Seafood telt momenteel drie streekproducten: Vlaamse gerookte heilbot, witte en zoete haring. Deze laatste twee lekkernijen zijn in 2016 erkend als traditioneel, ambachtelijk streekproduct. In 2015 werd onze Vlaamse gerookte heilbot reeds bekroond met het label STREEKPRODUCT.BE.
Aan de basis van deze erkenning ligt een ijzersterke definitie van het begrip 'traditioneel streekproduct':
- Bereid met streekeigen grondstoffen of grondstoffen die als streekeigen worden beschouwd
- Door de lokale bevolking of door een breder publiek aanvaard als een traditioneel streekeigen product
- Naar ambachtelijke wijze vervaardigd volgens de streektraditie
- Bereid in hun streek van oorsprong
- Genieten een langdurige of historische bekendheid als streekspecialiteit van minimaal 25 jaar
Vlaamse gerookte heilbot
Dankzij de IJslandvaarders, die vooral op kabeljauw visten, werden in de jaren 70 de zwarte of Groenlandse heilbotten aan wal gebracht in de Vlaamse havens. Deze grote platvissen werden vers gebruikt als een goedkoop alternatief voor tarbot, of gerookt als alternatief voor gerookte zalm. Het roken van heilbot was en is echter niet wijd verspreid en beperkt zich voornamelijk tot Noord-Frankrijk, Vlaanderen en Denemarken. In eerste instantie was dit product goedkoop en bestemd voor de kleine man. Het werd onder andere gegeten als een beleg ("een stutte met een paar schellekes gerookte elibut"). In de volksmond werd er ook gesproken over "schelle van de touwe". De plaatselijke cafébazen plaatsten de gerookte heilbot op de hoek van de toog ("op den hoek van 'n des"), waar de gerookte lekkernij tussen pot en pint werd genuttigd als versnapering. Ondertussen is het product geëvolueerd naar een echte delicatesse, een groot contrast met het prille begin.
Vlaamse witte & zoete haring
De haringssholen in de Noordzee zorgen sinds mensenheugenis voor vis op het bord van de kleine man. Omdat er in zo’n grote hoeveelheden vis gevangen werd, was er ook nood aan bewaarmethoden zoals pekelen en roken.
Zowel in het Verenigd Koninkrijk, als in Scandinavië, als in Nederland of Noord-Frankrijk kent men belangrijke haringrokerijen met elk hun specialiteiten. In Vlaanderen werd minder haring gerookt, maar Blue Ocean Seafood verwerkt reeds haring sinds 1885. Naast de bruine haring, die alom bereid wordt, zijn onze specialiteiten witte haring en zoete haring.
Voor het roken van haring heeft men “volle” haring nodig, dit is de geslachtsrijpe haring die gevangen wordt in de maanden oktober en november. De haring wordt niet gekaakt, d.w.z. dat de ingewanden behouden blijven. Alle haring wordt meteen na de vangst diepgevroren, eenmaal in het bedrijf wordt hij ontdooid, licht gepekeld en gedroogd. De witte haring is nu verkoopsklaar. De zoete haring of” lammeke zoet” wacht nog een korte tijd in de rookkamer waar hij koud gerookt wordt.
Deze licht gezouten en licht gerookte haringen vragen wat handigheid bij het eten, ze zorgen echter voor een lekkere en duurzame vismaaltijd!