Samen met de sprot is de gerookte haring het product waar alles mee begonnen is voor onze rokerij. Het is een vis die we op verschillende manieren drogen en roken. Op basis hiervan onderscheiden we de witte, zoete en gerookte haring. Deze laatste soort noemen we ook wel de bruine haring.
Biologie (Clupea harengus)
De haring is net als de sprot en de makreel een pelagische vissoort die voorkomt in grote scholen. Ze voeden zich onder andere met plankton, garnalen en kleinere vissen. Afhankelijk van het vetgehalte, het al dan niet bevatten van hom en kuit, de leeftijd en de grootte van de haring zijn er verschillende soorten haring (zie cyclus). Blue Ocean Seafood kiest ervoor om enkel dikke, volle haring te gebruiken die nog hom en kuit bevat. Deze worden in oktober en november vooral in Noorwegen opgevist en meteen diepgevroren.
Roken
Na het pekelen wordt de haring op spitten gestoken en op een rookkar gehangen. Deze rookkar plaatsen we in de rookkast om in eerste instantie intensief te drogen. Eenmaal de haring voldoende droog is, spreken we van witte haring of bakharing. Deze benamingen zijn zeer logisch te verklaren: haring die nog een witte, zilverkleurige schijn heeft en die in de meeste gevallen nog gebakken wordt voor consumptie. Optioneel zal onze meesterroker deze witte haring nog licht roken. In dit geval spreken we van zoete of halfwitte haring, gekenmerkt door een lichtbruine kleur. Wanneer we de witte haring intensief gaan roken, krijgen we gerookte of bruine haring. Opvallend voor deze laatste soort is zijn typische goudbruine kleur en zoutige smaak.
STREEKPRODUCT.BE
Begin 2016 kregen de witte en zoete haring de erkenning van het label STREEKPRODUCT.BE.