Net zoals de haring kent de sprot een groot aandeel in de geschiedenis van de Brugse Visrokerij Alloo. Door de jaren heen heeft de gerookte sprot zijn waarde behouden en tot op heden is het nog altijd een belangrijk product voor Blue Ocean Seafood. Met een mooie, grote sprot maken wij het verschil.
Voor wereldoorlog II was de Brugse Visrokerij Alloo één van de vele sprot- en haringrokerijen. Na de oorlog verdwenen vele rokerijen, waardoor er minder en minder op sprot werd gevist en de vis aan populariteit moest inboeten.
Biologie (Sprattus sprattus)
Sprot is familie van de haring. Het is een kleine, pelagische vissoort die gemiddeld 10 cm lang wordt en hoofdzakelijk in grote scholen leeft. Voor de jaren 40 kwam sprot zeer talrijk voor in onze wateren. Tegenwoordig komt de grootste aanvoer uit Zweden.
Roken
Sprot wordt koud gerookt. In ons rookproces proberen we te gaan voor een zachte combinatie van zout en rook. Ook selecteren we onze grondstof op grootte zodat we mooie, volle en vlezige sprot te kunnen aanbieden. Het roken van sprot is zeer arbeidsintensief: alles wordt nog op de traditionele manier met de hand bewerkt en opgehangen.